4 Причини зошто оризовите галети се идеална летна ужина
Вкусни и нискокалорични, оризовите галети можете да ги јадете секаде и во секое време
Oризовите галети последниве години станаа популарен здрав избор за дневна ужина. Причините за ова се бројни, тие се вкусни, нискокалорични, без глутен и додаден шеќер и претставуваат богат извор на хранливи влакна. Можете да ги јадете во секое време и секаде, и да ги комбинирате со млеко, јогурт, свеж зеленчук, мед и секакви намази. Тие се лесен оброк кој ќе ве засити а притоа ќе внесете мал број на калории. Затоа, често се консумираат како диетална храна, во замена за леб. Може да се најдат во неколку различни вкусови, во комбинација со лен, сончоглед, пуканки или сусам, кои што придонесуваат за високиот хранлив статус. Во продолжение, ќе наброиме неколку причини зошто оризовите галети се вистинскиот избор за лесен и здрав оброк.
Повеќе енергија
Оризот, независно во која форма се користи, претставува лесно сварлив прехранбен производ, богат со скроб, а сиромашен со белковини и масти. Оризовите галети содржат прехранбени влакна кои што даваат чувство на ситост и се добри за дигестивниот систем, бидејќи овозможуваат добро варење на храната. Јаглехидратите во состав на оризовите галети, го снабдуваат организмот со енергија.
Малку калории
Оризовите галети се идеален избор за оние кои што внимаваат на исхраната или сакаат да изгубат некој килограм. Не содржат масти, а содржат хранливи материи кои даваат чувство на ситост. Тие не треба да бидат замена за ручек, но со нив успешно ќе го совладате гладот помеѓу оброците, бидејќи протеините што ги содржат, го балансираат енергетското ниво во организмот. Исто така, тие се добар избор за појадок во комбинација со мед, слатко или млечен намаз.
Го подобруваат расположението
Сложените јаглехидрати го зголемуваат серотонинот, популарно наречен „хормон на среќа“, што значи дека оризовите галети го подобруваат расположението и помагаат за остварување на емотивна добросостојба.
Добри за прочистување на телото
Оризовите галети се без глутен, а со консумирање на храна без глутен, го прочистувате телото од токсини.
Совети
Користете ги овие галети како основа за здрава исхрана. Тие се безглутенски природен производ погоден за вегани. Бидејќи имаат скоро неутрален вкус, може да се комбинираат во блага и солена варијанта на оброк, како ужина или појадок. Може да ги јадете со хумус и парчиња домат за да добиете уште повеќе хранливи влакна од вашиот оброк. Комбинирајте ги со сирење и свежо овошје за здрава доза на калциум, витамин Ц и калиум. Сите додатоци со кои ќе ги комбинирате, внимавајте да бидат хранливи и здрави намирници.